
Uprawa organiczna - „z czym to się je”?
Wszyscy wiemy, że walory smakowe i zdrowotne warzyw i owoców pochodzacych z upraw organicznych są bardzo wysokie. Zdrowa żywność ,której uprawa nie niszczy środowiska naturalnego jest czymś fantastycznym. Każdy pasjonata uprawy roślin, może stworzyć dla siebie, własną organiczną uprawę. Jak się do tego zabrać?
Przy uprawie roślin mamy dwie możliwości wyboru miejsca uprawy- outdoor i indoor.
Jakie podłoża nadają się do uprawy organicznej?
Ziemia uprawowa należy do najbardziej naturalnego podłoża uprawowego. Musimy jednak wybierać ziemie, które nie zawierają dodatku nawozów mineralnych,( wstępne nawożenie fabryczne), które mają negatywny wpływ na rozwój mikroorganizmów ,( bakterie,grzyby), niezbędnych dla rozwoju, odżywiania roślin.
Propozycje podłoży organicznych: Kliknij --> CANNA lub BIOBIZZ <-- Kliknij
Jakie nawozy stosujemy w uprawie organicznej?
Nawozy pochodzenia roślinnego, zwierzęcego znajdują zastosowanie u uprawach organicznych.
Zainteresowanie powrotem do upraw organicznych spowodowało reakcje producentów nawozów, którzy wprowadzili serie produktów Bio, co pozwala nam na szeroki wybór,dopasowany do potrzeb,oczekiwań i upraszcza znacząco organiczne uprawy.
Czy są to produkty bazujące na odchodach nietoperzy, szczątek ryb, alg morskich, popiołów itp. otrzymujemy wygodne w formie nawozy z dokładnymi wskazówkami dotyczącymi dawkowania , co daje nam pewność,że dostarczymy naszym rośliną wszystkiego,czego potrzeba im do wspaniałego rozwoju, którego owoce będą cieszyć nasze oczy i kubki smakowe:-)
Propozycje nawozów organicznych: CANNA klik BIOBIZZ klik PLAGRON klik BIOTABS klik BAC klik GUANOKALONG klik
Pożyteczne mikroorganizmy
Natura rządzi się złożonymi procesami, w których widzimy współpracę różnorodnych organizmów działających w symbiozie.
W uprawach organicznych nie może zabraknąć symbiotycznego działania pozytywnych bakterii i grzybów,( mikoryza, trichoderma..). Bakterie i grzyby przetwarzają materiał biologiczny na składniki odżywcze ,optymalizują ich wchłanianie przez uprawiane rośliny , które w symbiozie z nimi lepiej przyswajają azot, fosfor , mikroelementy.
Rozwijające się w naturalnej symbiozie z grzybami rośliny są silne, zdrowe , mają większą odporność na patogeny, choroby, znoszą lepiej czasowe sytuacje stresu związane z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi ,które chwilami w naturze występują.
Kwasy humusowe i fulwowe są fantastycznym „suplementem diety” dla naszych roślin.
Nie tylko u ludzi ważny jest sprawny metabolizm.
Stosowanie kwasów fulwowych i humusowych usprawnia metabolizm roślin, przez co potrzebują one mniej nawożenia. Usprawnienie rozwoju układu korzeniowego,wspomaganie rozwoju rośliny to zdecydowanie pozytywny efekt stosowania kwasów. Kwasy fulwowe i humusowe mogą być stosowane w każdego rodzaju uprawach. Ciekawą właściwościa w/w kwasów jest ich działanie wspomagające procesy kiełkowania
Różnice, wady i zalety
Wielu producentów stosujących nawozy mineralne zwraca uwagę na to, że uprawy ekologiczne nie dają tak wysokich plonów jak te z upraw prowadzonych na nawozach mineralnych Producenci ekologiczni podkreślają,że tylko dzięki naturalnym nawozom można wyhodować owoce o głębokim,intensywnym smaku,podczas gdy owoce uprawiane z użyciem nawozów mineralnych pozostają w tyle pod względem smaku
Wadą nawozów organicznych jest ich krótki czas przydatności w roztworze oraz większa gęstość,co sprawia, że ich stosowanie w systemach nawadniających z dużymi zbiornikami jest problematyczne. Ponieważ nawozy organiczne są gęstsze niż mineralne,mają tendencję do zatykania rur doprowadzających wodę do roślin,są też bardziej podatne na zakwity glonów.
Nawozy organiczne w formie ciekłej wymagają więc nawadniania klasycznego, te w formie granulatu, proszku ,który miesza się z podłożami, pozwalają natomiast na użytkowanie systemów nawadniających, ponieważ podawana jest czysta woda, która „rozpuszcza” w podłoży zawarte składniki odżywcze.
Stoiszteraz przed własnym wyborem:-) POWODZENIA:-)